Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.06.2015 15:49 - Интервю за работа по български!
Автор: nikita8888 Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 1496 Коментари: 2 Гласове:
9

Последна промяна: 01.06.2015 15:51

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Многократно съм писал за интервютата за работа в България.

Колко са пародийни, потискащи и най-вече смешни.

Как няма никаква структура и никаква предразполагаща атмосфера.

Но българските работодатели не осъзнават този факт...

Напротив - продължават по стария начин и даже задълбават още в проблема.

Всичко започва с обявите за работа.

Най-големият сайт за обяви в България е сравнително модерен и човек лесно се ориентира в него. Пишеш къде търсиш работа, каква по-точно и от колко дни насам искаш да видиш обявите от всички работодатели. Самият сайт дори премахна предишната си опция, в която изпращаше потвърждаващ мейл, в който прочиташ, че си кандидатствал успешно и колко още кандидати са кандидатствали по дадената обява.

Беше тъжна опция, защото - виждаш една голяма цифра от рода на 2000 човека и тотално загубваш надежда, че някога ще си намериш работа.

Аз реших да разгледам всички обяви от София.

Първо, защото в малките градове има по 20 обяви на ден и то 80% от тях са за раздавач на флаери и второ, защото исках да видя как се развива пазара за работа в България.

За пореден път, длъжността хигиенист е трансформирана на чистач.

Извинявайте, драги работодатели, но то е повече от явно, че искате човек, който да ви чисти. Не е нужно да използвате тази дума - чистач.

Във всеки един трудов договор, ако въобще направите такъв, трябва да е описано - хигиенист. Или почистващ персонал. Но все пак чистач…живеем в 21 век, вече и жени с 2 висши образования чистят, защото не могат да си намерят друга работа. Не е нужно да ги унижавате допълнително. Самата заплата, която предлагате, от 350лв, е достатъчно унизителна.

Следват много по-неприятни длъжности и наименования: миячка, пицарка, метачка, служител-тоалетни и др.

Появила се е и друга интересна позиция: sales manager.

Знаете ли какво означава това?

Човек, който обикаля по моловете и промотира на посетители и служители карти за намаление на хотели в Банско. Не знам точно какво менажира, но все пак позицията я има.

След хиляди прочетени обяви и много кандидатствания, реших да отида на 4 произволни интервюта, за да видя как са се развили нещата от последния път, когато писах по тази тема.

1)     Управител на магазин

2)     Продавач-консултант

3)     Служител- топла точка

4)     Офис  асистент

 

Отидох и на 4-те.

За управител на магазин в България ти искат висше образование, няколко чужди езика, минимум две години опит и още такива изисквания.

Е, на мен ми се обадиха без наличие на някои от дадените критерии, сигурно, защото написах добро мотивационно писмо и те са били дълбоко учудени. Основното нещо, което един работодател изисква е да си нон-стоп на разположение.

Не било известно кога ще почиваш, извънреден труд не се заплаща – компенсирали те с часове. Заплатата била 800 лв, а можело и бонус, но според преценка на управителя на фирмата.

За продавач-консултант заплатата е около 550лв.

Отново има обещания за бонуси, но след няколко месеца. Можело да се почива един уикенд в месеца, но само, ако колегите нямали нищо против...Служител топла точка трябва да има здравна книжка-логично. Не се изисква опит. Попитах дали се работи с ръкавици и шапка - не, нямали такава практика. Нали затова било медицинското - да видят дали съм здрав. Освен това, мога да ям безплатно, но за 3 лв на ден и след 8 часа, мога да си избера, каквото си искам от останалата храна и то на половин цена.

Офис асистентът всъщност е преводач от английски. Шефът не знаел английски и търсил някой, който да му превежда. Можело да вдигам и телефоните, но основно съм щял да превеждам. 450лв. Можело и бонуси.

Естествено не липсваха и хилядите въпроси: каква заплата очаквам (2000 лв - кой ще ми я даде?), кога мога да започна работа (логично - няма да е утре), имам ли семейство (явно няма да ги виждам често), задължително искаме свидетелство за съдимост (не, че не ви вярваме, само, ако дойде проверка).

Интересното е, че след всичко това… логичният край е: ако сте одобрен - ще ви се обадим.

Никой не ти задава въпроса - как ви се струват нашите условия и искате ли да участвате във втория етап на класирането?

Явно, че щом си търсиш работа - ще приемеш всичко и работодателите се чувстват като богове, които ти правят услуга.

Когато ти се обадят по телефона, за да насрочите интервюто е дори по-лошо: изстрелват от коя фирма се обаждат и те канят, ако може след 2 часа, в другия край на града. Не, по телефона не давали никаква информация.

Добре де…в обявите не пише каква е работата, къде е, какво е работното време, заплатата, осигуровките. Не ти ги казват и по телефона. Ами, ако мен не ме устройват? Защо трябва да губя своето, а и тяхното време? Защо трябва да давам пари за транспорт до интервюто (а и евентуално за второ интервю), ако накрая не ми хареса? Все пак, това е двустранен процес.

Да, българските работодатели още дълги години няма да излязат от този метод, който вече повече от 10 години ги държи. Методът, че който плаща - той поръчва музиката.

Е, на мен тази музика не ми харесва…

    Lentata.com  



Гласувай:
9



1. metlichina - така си е...
03.06.2015 23:08
българските работодатели още дълги години няма да излязат от този метод, който вече повече от 10 години ги държи. Методът, че който плаща - той поръчва музиката... за жалост...
цитирай
2. nikita8888 - 1. metlichina - така си е... 03.06 23:08 българските работодатели още дълги години няма да излязат от този метод, който вече повече от 10 години ги държи. Мето
04.06.2015 10:12
Да .За жалост..така е и не само в България!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nikita8888
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 96229
Постинги: 57
Коментари: 76
Гласове: 570
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930